Prenumerera

sodra-nyhamnen-kanozi

Kanozi formger Malmös nya stadsdel Södra Nyhamnen

2017-04-11

Tillsammans med Jernhusen fortsätter Kanozi utveckla Södra Nyhamnen i Malmö till en stationsnära stadsdel efter att Stadsbyggnadsnämnden 24 mars fattade beslut om samråd för detaljplan. Totalt 500 bostäder och 800 arbetsplatser ska byggas och området är först ut i omdaningen av hela Nyhamnen.

– Det här är Malmös riktigt stora omvandlingsområde där Nyhamnen möter Centralstationen. Att vara med och forma denna kritiska del av staden är något vi är väldigt stolta över, säger Daniel Hohenthal, arkitekt och delägare på Kanozi, tillika chef på Malmökontoret.

Målet med Malmös nya stadsdel Södra Nyhamnen är att omskapa området från industrimark till en levande och varierad bebyggelse. Här kommer det finnas bostäder, kontor, kaféer och butiker samt en ny tingsrätt. Den bärande idén är sambandet till centralstationen som minskar bilåkandet och skapar en mer hållbar stadsmiljö.

– Närheten till staden och minskade utsläpp är den riktigt stora vinsten. Vi har många spännande planer som underbygger mervärdena, bland annat en kam av torn som ligger längs spårområdet, och i östra delarna planerar vi för en idé som kallas Bangårdsterrassen vilket är ett upphöjt stråk som knyter ihop staden och minskar spårområdets barriäreffekt.

Projektet i Malmö har pågått sedan 2009 då Kanozi vann en tävling om utformningen av stadsdelen och sedan ritade den första byggnaden närmast stationen, Glasvasen. Det är en signaturbyggnad som markerat starten av Malmös stora stadsbyggnadsprojekt.

02

Kanozi Arkitekter söker erfarna medarbetare till Göteborg och Malmö

2017-04-10

Kanozi Arkitekter fortsätter att växa. Vi har många intressanta projekt och vunna tävlingar att förverkliga och behöver nya medarbetare. Kanozi drivs av att skapa kreativ och formstark arkitektur som gör skillnad.

Vi söker dig som är engagerad och vill vara med och utveckla vår verksamhet och vision.

Till vårt kontor i Malmö söker vi:

 

Handläggande Arkitekt med bred erfarenhet och kompetens

– Du bör ha 5-10 års erfarenhet av projekt i genomförandeskeden, både bostads- och kontorsprojekt

– Stor vana att driva egna projekt och leda andra i team

– God gestaltningsförmåga och duktig på att kommunicera i både ord och bild

– Kompetens inom Revit

 

Handläggande Arkitekt/Byggnadsingenjör med gedigen kunskap i detaljprojektering

– Du bör ha 5-10 års erfarenhet av projekt i genomförandeskeden, både bostads- och kontorsprojekt

– Stor vana att driva egna projekt och leda andra i team

– Brinnande intresse för detaljutformning och projektering

– Hög kompetens inom Revit

 

Till vårt kontor i Göteborg söker vi:

Handläggande Arkitekt med bred erfarenhet och kompetens

– Du bör ha 5-10 års erfarenhet av projekt i genomförandeskeden, både bostads- och kontorsprojekt

– Stor vana att driva egna projekt och leda andra i team

– God gestaltningsförmåga och duktig på att kommunicera i både ord och bild

– Kompetens inom Revit

 

Handläggande Arkitekt/Byggnadsingenjör med gedigen kunskap i detaljprojektering

– Du bör ha 5-10 erfarenhet av projekt i genomförandeskeden, både bostads- och kontorsprojekt

– Stor vana av att driva egna projekt och leda andra i team

– Brinnande intresse för detaljutformning och projektering

– Hög kompetens inom Revit

 

Byggnadsingenjör

– Antingen är du nyutexaminerad eller har några års erfarenhet av projekt i genomförandeskeden, både bostads- och kontorsprojekt

– Brinnande intresse för detaljutformning och projektering

– Kompetens inom Revit

 

Kanozi Arkitekter är ett kontor med ca 55 medarbetare i Göteborg och Malmö. Vi har en platt organisation och eftersträvar en öppen och prestigelös kultur. Vi arbetar med alla typer av projekt och i alla faser. Från stadsutvecklingsprojekt till inredning. I Göteborg består vårt team av ca 35 duktiga arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och byggnadsingenjörer. I Malmö är vi ca 20, lika duktiga, arkitekter, inredningsarkitekter och byggnadsingenjörer.

Välkommen till en arbetsplats där alla får ta ansvar och vara med och påverka.

 

Läs mer om oss här: www.kanozi.se

Intervjuer sker löpande under våren.

E-posta din ansökan till:

Göteborg: job-gbg@kanozi.se
Malmö: job-mlm@kanozi.se

Har du frågor om rekryteringen eller om Kanozi? Kontakta vår externa rekryterare Lovisa Ehrenborg på telefon 0707-78 21 30

harbarget - marked area - west to east

Kanozi tävlar om Hyllie centrums sista pärla

2017-04-07

Foto: Magnus Franzén

Nu är det klart att teamet Kanozi Arkitekter och norska Snöhetta blivit utvalt att tävla om att få bygga på kvarteret Härbärget i Hyllie centrum, Malmö.

– Vi är en av sju slutkandidater som har valts ut bland femton förslag. Helt fantastiskt, det känns som SM-final, säger Johan Norén, vd Kanozi.

Juryns ordförande och Malmö stads exploateringschef Håkan Thulin berättar att det funnits sju jämbördiga intressenter som visat bästa kombinationen av alla kriterier. Därför beslutade de att bjuda in samtliga sju till tävlingen.

– Än så länge har vi inte ritat något utan har tillsammans med Snöhetta och Serneke tagit fram beskrivning av vad vi vill göra på tomten. Nu har vi tills mitten av juni att komma in med förslaget, sedan kommer de att meddela vinnaren i september.

Det vinnande förslaget ska enligt tävlingsprogrammet:

  • Manifestera ett kosmopolitiskt Öresund
  • Gestalta innovativa och gröna lösningar
  • Stärka stadslivet i Hyllie centrum
  • Berika stadsmiljön, visuellt och upplevelsemässigt
  • Arbeta med social hållbarhet under byggprocessen

Kvarteret Härbärget som tävlingen avser, är en tomt på cirka 12 000 kvadratmeter vid Hyllie stationsväg och Citytunneln. Härbärget anses vara den sista pusselbiten i Hyllie centrum. Byggstart för det vinnande förslaget beräknas till år 2020.

Mipim, wnb

Kul möte i Cannes

2017-03-21

Johan Casselbrant, Daniel Hohenthal och Johan Norén

Kanozi var på plats när MIPIM, en av världens största internationella mötesplatser för bygg- och fastighetsbranschen, gick av stapeln i Cannes.

I år var det Johan Casselbrant, Daniel Hohenthal och Johan Norén som åkte ner och representerade Kanozi Arkitekter på MIPIM 14-17 mars. Med över 20 000 deltagare från 90 länder är det en bra arena att få kontakt med bland annat fastighetsbolag, fastighetsutvecklare och kommuner.

– Det här är en möjlighet att enkelt och prestigelöst byta tankar om vad som händer både lokalt och nationellt. En informell och trevlig miljö med många intressanta föredrag skapar bra grund för samtal, säger Johan Norén, delägare och vd på Kanozi.

Vilket var det mest intressanta föredraget?

– För mig personligen var det ett föredrag av Örebro kommun som handlade om hur de anpassar arbetssätten i markanvisningen efter omvärldens förändrade krav.

Ni har träningskläder på er. Passade ni på att sporta lite också?!

– Ja, vi arrangerade en eftermiddagsjogg 16.30 varje dag. Det var härligt väder, bra för aptiten och ett trevligt sätt att se andra delar av staden!

Gadan_Cam01_(3)

Nu är bygget igång!

2017-03-08

Hösten 2018 är det klart för inflyttning i lägenheterna som Kanozi Arkitekter ritat åt Skanska på Citadellskajen i Malmö.

– Plattan är gjuten och vi gläds åt att huset är på väg upp ur jorden! säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi. 

År 2011 vann Kanozi Arkitekter en tävling som gick ut på att utforma bostäder och kontor tillsammans med Skanska på industritomten längs Citadellsvägen i Malmö. Efter ett gediget arbete med att ta fram detaljplan och formge ett av husen i det första kvarteret är nu plattan gjuten och bygget på gång.

Nästa höst är det inflyttningsklart i Kvarteret Citadellskajen och då kan vi på Kanozi med stolthet göra bokslut på en nästan tio år lång process, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi i Malmö.

Inspirationen har hämtats från fungerande stadsmiljöer i stora europeiska städer där man lyckats kombinera fungerande bostäder med äldre bebyggelse, historisk bebyggelse, parker och flanörgator.

Det här är ett så pass exklusivt och unikt läge att vi har försökt ta tillvara på alla de kvalitéer som finns i området. En viktig aspekt att ta hänsyn till är givetvis slottet och dess gedigna, tunga material med bland annat rött tegel, säger Marcus Hultberg.

Fasaderna på Citadellskajen är klädda i gult ”malmötegel”.

Vi ville ha traditionella material som inte är omoderna om tre år utan håller över tid. Malmöteglet är ett gult tegel som man kan återfinna på många ställen i Malmö. Tanken kring hela projektet är att en malmöbo ska kunna känna igen sig här. Husen ska smälta in i stadsmiljön, förklarar Marcus.

kanozi nya medarbetare webb

”På Kanozi får alla idéer plats!”

2017-03-02

Ricardo Ibrahim, Despoina Papadopoulou och Thea Foss Henriksen är nya arkitekter på Kanozis göteborgskontor.

Nya medarbetare i Göteborg:

Ricardo Ibrahim, 34 år, kommer från Portugal, Despoina Papadopoulou, 32 år, från Grekland och 26-åriga Thea Foss Henriksen är från Norge. Nu blir de ett välkommet tillskott på Kanozi Arkitekters kontor i Göteborg.

Vad är roligast med att jobba som arkitekt?

Ricardo: För mig är det roligaste och samtidigt det mest utmanande alldeles i början av ett projekt. När du sitter med ett helt vitt papper framför dig där du ska få ner alla tankar i ditt huvud. Att arkitekturen berör, och berörs av, flera andra områden i samhället som både den naturliga och sociala miljön, estetik, ekonomi och politik är också spännande.
Despoina: Arkitektur är en livsstil, ett sätt att uppleva världen omkring dig. Att få vara med om att skapa något bestående till kommande generationer är fantastiskt!
Thea: Varje uppdrag och projekt är annorlunda, det finns alltid något nytt att upptäcka. Jag gillar att jag kan arbeta kreativt och teoretiskt på samma gång.

Vilka byggnader i världen fascinerar er?

Ricardo: Alhambra i spanska Granada. Jag tycker om hur byggnaden relaterar till staden och landskapet samt de intima, upplysta rummen.
Despoina: Guggenheimmuseet i New York, med sina dramatiska kurvor i kontrast till stadens strikta rutnät, och Louis Kahn Salk Institute i San Diego, med sin vy mot havet och tidlösa design, är två av mina favoritplatser.
Thea: Pantheon i Rom. Templet som förstördes två gånger, men återuppbyggdes varje gång!

Vilka är era Kanozi-signerade favoriter?

Ricardo: Brf Åre Parken i Åre och Resecentrum Tuvesvik. Jag gillar det smarta sättet som byggnaderna integreras med omgivningen, samtidigt som de uttrycker sin egen identitet.
Despoina: Den lekfulla formen på Glasvasen i Malmö och de dynamiska interiörerna och exteriörerna på Villa B i Alingsås.
Thea: Jag inspireras av byggnader som har en tydlig idé och vision och samtidigt smälter in i sin omgivning, till exempel Villa Helena, Resecentrum Tuvesvik och Villa Agnes.

Kan ni berätta lite om er själva?

Ricardo: Mitt liv har alltid kretsat kring arkitektur, tillsammans med mina två största intressen – att resa och att spela tennis! Innan jag kom till Sverige jobbade jag i Barcelona och Zürich. Kanozi känns som ett dynamiskt och kreativt kontor där alla idéer får plats.
Despoina: Jag lämnade Grekland efter min arkitekturexamen 2009. De senaste åren har jag arbetat i Nederländerna, Belgien och Kalifornien. Jag hoppas att mina tidigare erfarenheter från olika platser i världen ska berika de projekt jag kommer att arbeta med hos Kanozi.
Thea: Jag har precis tagit min magisterexamen i inredningsarkitektur i Milano. Tidigare har jag pluggat i Oslo och Dublin.

Varmt välkomna, vi hoppas ni ska trivas hos oss!

Henrik webb

”Henriks spetskompetens ger oss ökad skärpa”

2017-02-27

Kanozi Arkitekter satsar på ytterligare tillväxt – rekryterar Henrik Fogelklou

Kanozi gör en nyckelrekrytering genom Henrik Fogelklou som blir den förste landskapsarkitekten på kontoret.   

Henriks spetskompetens ger oss ökad skärpa och vässar vår affärsverksamhet. Dessutom är han en av de bästa i branschen! säger Johan Norén, vd på Kanozi om nytillskottet.

Henrik Fogelklou tycker att staden är till för att användas. Den yttre miljön är en scen, människorna gör den levande och dessutom älskar han skateboardåkare.

Som ny medarbetare hos Kanozi blir han den första landskapsarkitekten på kontoret.

– Det spelar inte så stor roll om det kallas landskapsarkitektur, arkitektur eller stadsbyggnad. Jag tror på att arbeta gränslöst och hoppas att jag kan komma in med ett annat sätt att se på sammanhang och samband, säger Henrik Fogelklou.

Tidigare har han bland annat ritat kajpromenaden vid Gamletull i Halmstad samt Stenpiren Resecentrum i Göteborg. Det roligaste han vet är att se människor använda det han varit med om att skapa.

– Det är både en belöning och en inspiration. Om jag ritar ett torg, till exempel, har jag en tanke om hur flödet borde fungera, men det är först när människor är på plats som man ser det färdiga resultatet. Det är fantastiskt! Där ligger också en skyldighet att möjliggöra spontanitet och det irrationella. Det klassiska exemplet är en grön yta där någon lagt en gångväg med tanken: ”Här ska människor gå”. Två år senare ser man helt nya stigar växa fram, säger Henrik Fogelklou.

Att bygga inkluderande miljöer som omfattar alla invånare är viktigt.

– Där kan man prata om vikten av det demokratiska rummet. Våra gator och torg är mötesplatser för stadens människor. Den yttre miljön är i det sammanhanget bara en scen eller bakgrund, människorna är det väsentliga för att våra rum ska fungera. Det är för dem vi jobbar.

Det var under gymnasietiden Henrik Fogelklou bestämde sig för att bli arkitekt. Efter studierna arbetade han nära landskapsarkitekten Jan Räntfors, som bland annat formgivit Drottningtorget och Gustaf Adolfs torg i Göteborg, och inspirerades av sättet att tänka.

– Jan var en mentor för mig. Han var dubbelutbildad inom landskaps- och byggnadsarkitektur och hans tankar kring att arbeta gränslöst har jag tagit till mig.

Att vara delaktig i utvecklandet av det nya Göteborg, inte minst genom Skeppsbroprojektet, är något av en dröm för Henrik.

– Jag önskar att man mer tydligt kunde bygga vidare på ”de små stadsdelarnas stad”, till exempel Haga, Majorna och Linnéstaden, där varje del hänger ihop med de andra, men ändå behåller sin unika stil. Vi får inte nöja oss med dagens arkitektur där alla städer tenderar att se likadana ut. Olika är bra och berikar. Jag tror att vi mår bra av det som människor, säger Henrik Fogelklou.

Och så var det ju det där med skateboardåkarna…

– Ibland pratar man om skateboardåkare i innerstaden som ett problem: ”Här ska de inte få åka!”. Jag tycker tvärtom. Jag förstår att det kanske blir smutsigt och låter, men jag gillar när det är lite busigt. Staden är ju trots allt till för alla!

DSC_6960_-1020x360__

Nya medarbetare i Malmö ”Jag gillar arbetsklimatet och mixen av människor!”

2017-01-30

Louise Frantzén, Björn Svensson och Åsa Jentsch.

Louise Franzén, 24 år gör sin praktik, Björn Svensson, 29 år har fått första arkitektjobbet och Åsa Jentsch, 37, har börjat nytt efter föräldraledigheten. Men en sak har de gemensamt: alla är nya medarbetare på Kanozi i Malmö.

Vilka byggnader inspireras du av?

Åsa: Den japanske arkitekten Tadao Andos designmuseum i Tokyo och Peter Zumthors Therme Vals i Schweiz är två exempel. Särskilt Therme Vals som samspelar så fint med de vackra alperna runtomkring.

Vilken är den mest fascinerande byggnaden i världen och varför?

Björn: Som upplevelse skulle jag säga det japanska konstmuseet Chichu Art Museum i Naoshima. Dels på grund av hur byggnaden förhåller sig till landskapet och dels genom ljusinsläppet i rummen som får dem att skifta karaktär och framhäver konstupplevelsen.

Vilken av Kanozis byggnader är din favorit och varför?

Louise: Glasvasen! Jag tycker den fungerar väldigt bra i sin kontext med sina organiska former och färgstarka uttryck. Det är en byggnad som sticker ut och som du lägger märke till.

Varför valde du att jobba hos Kanozi?

Björn: Jag gillar det internationella konceptet, jag har själv studerat i Köpenhamn, på Konstakademins Arkitektskola (KADK), och i Santiago på Pontificia Universidad Católica de Chile. Här på Kanozi finns en spännande mix av människor från olika länder och kulturer. Dessutom gillar jag att man får mycket frihet under ansvar här, det känns som en sund arbetskultur.

Åsa: Jag kommer närmast från Tema arkitekter i Malmö där jag jobbat som arkitekt i sex år och det är extra kul att börja jobba på en ny arbetsplats efter föräldraledigheten. Kanozi är ett spännande arkitektkontor som vågar ta ut svängarna. Här är högt i tak och kontoret jobbar i många olika skalor, allt från stora stadsbyggnadsprojekt till inredningsprojekt.

Louise: Kanozi är ett intressant och roligt kontor med bra gemenskap som ligger i framkant med att göra roliga projekt. Jag har kandidatexamen inom arkitektur från Lunds Universitet och en liten dröm jag har är att kunna kombinera arkitektur och möbeldesign i framtiden.

Varmt välkomna, vi hoppas ni ska trivas hos oss!

Johan webb

”Vi vill uppmuntra våra modiga medarbetare”

2017-01-23

Nu erbjuder Kanozi Arkitekter delägarskap till medarbetarna:

Idag har Kanozi, som grundades 2001, tre delägare – Johan Norén, Johan Casselbrant och Daniel Hohenthal. Men nu erbjuds medarbetare, som jobbat på företaget under minst ett år, att bli delägare.

– Det här är en långsiktig satsning på att bevara våra medarbetares kompetens och låta dem ta del av företagets långsiktiga vinster. På det här sättet ger vi ökat ansvar och förnyad energi i det dagliga arbetet, säger Johan Norén.

Det finns två nivåer av delägarskap, en för partners och en för övriga medarbetare. Totalt erbjuds knappt en fjärdedel av aktiekapitalet. Målsättningen är att ge en avkastning på 20 procent per år på det investerade kapitalet. Skulle någon delägare sluta på företaget och säljer aktierna är utgångspunkten att de ska få tillbaka sin insats.

– Vi vill skapa ett balanserat och jämställt ägande i företaget. Ett led i detta är att nu utöka ägarskapet och framöver kunna ta in nya delägare och partners vartannat år, säger Johan Norén.

kalender-framsida

Beställ Kanozis årskalender 2017

2016-12-05

God jul och gott nytt år från oss på Kanozi!

Ett nytt år står för dörren, med nya möjligheter och nya förväntningar. Det firar vi på Kanozi traditionsenligt, för åttonde året i rad, med att ge bort vår egen årskalender.

– Kalendern är ett sätt att lyfta vart vi är på väg och ge andra mod att söka sina mål. Vi försöker alltid tänka en bit utanför lådan och stå för frihet, föränderlighet och utveckling. Ungefär som det färgade vaxet i lavalampan som rör sig fritt och hela tiden formas om och skapar något nytt, säger Johan Norén, vd på Kanozi.

Tyvärr går det inte längre att beställa kalendern för 2017.

kanozi-15-ar-1020x360

Festligt & fullsatt när Kanozi fyllde 15

2016-11-28

Ett stort tack till er som kom och firade vår nyblivna 15-åring med oss. Tack alla härliga kunder, leverantörer, samarbetspartners, vänner – och inte minst vårt eget Malmö-kontor – för fina presenter, vackra blommor, skönsång och glatt humör! Vi är verkligen glada över att ha så många trevliga människor omkring oss.

Till välkomstdrink serverades bubbel i vår partyklädda kaffebar. Sedan väntade vintrig buffé med mycket grönt tillsammans med fatöl från Beerbliotek, som serverades av deras personal på plats.

Eftersom vi gillar livemusik möblerades kontoret om rejält för att ge plats åt singer/songerwriter Maria Pihl med pianist och senare på kvällen fick bandet Half Moon alla gäster att skaka loss ordentligt. Vilken kväll!

Än en gång – tack alla som kom för en fantastisk fest. Vi ser redan fram mot nästa…

ledning

”Vi har djärva medarbetare”

2016-11-21

Stor frihet och kreativitet ledord hos Kanozi Arkitekter:

Hos Kanozi Arkitekter är det ett öppet arbetsklimat med mycket frihet under ansvar, delaktighet och prestigelöshet som gäller. Med 45 anställda från tio olika länder har arkitektbyrån från Göteborg skapat en dynamisk och kreativ arbetsmiljö.

– Våra medarbetare är kreativa människor! säger Johan Norén, vd och medgrundare på Kanozi.

Australien, Nya Zeeland, USA, England, Spanien, Island, Bosnien, Danmark, Tyskland och Finland. På Kanozi är halva kontoret utbildade, eller födda, utomlands.

En av dem är arkitekten Alice Dyer. Hon kommer från Australien och hamnade i Sverige på grund av kärleken. Nu har hon jobbat på Kanozis kontor vid Järntorget i två år.

– Innan jag kom till Kanozi gick jag på många intervjuer hos olika svenska arkitektbyråer. Alla var intresserade av vad jag hade att erbjuda i form av färdigheter och erfarenhet, men ingen vågade ge mig en chans eftersom jag inte pratade svenska. Här på Kanozi gillar man verkligen det internationella konceptet med arkitekter från olika länder, de ser det som en tillgång och något som berikar både design och arbetskultur, säger Alice.

Jämfört med sina tidigare jobb i Australien är hon nästan överväldigad av alla jobbförmåner på Kanozi så som svenskalektioner, hälsopeng, massage och yogaklasser på kontoret. En annan sak som imponerar är den öppna och flexibla arbetskulturen där man hjälps åt och utbyter idéer och tankar utan inbördes konkurrens eller prestige.

– Det kanske är typiskt svenskt, men något som Kanozi verkligen omfamnat. Jag blev förvånad över hur lättillgängliga cheferna är här och hur villiga kollegor är att dela kunskap, hur man vågar erkänna att man kanske inte har svar på alla frågor. Dessutom är det fantastiskt att jobba på ett kontor med ett aktivt jämställdhetstänk. Som ung kvinnlig arkitekt finns det en positiv miljö och attityd här som ger dig självförtroende och möjlighet att kunna växa inom företaget, säger Alice.

Just laganda och engagemang är starka komponenter på Kanozi.

– När vi formade företaget tyckte vi det var jätteviktigt att det skulle kännas kul att gå till jobbet. Vi är lagspelare och vill inte ha någon guru-kultur. Dessutom vill vi hjälpa alla att få ihop livspusslet, man ska inte bli parkerad i garderoben för att man är föräldraledig, säger Johan Norén.

Stor frihet under ansvar är en av hörnstenarna på företaget.

– Med stor frihet kommer också ett stort ansvar, vilket gör att alla känner sig väldigt delaktiga i att skapa sin egen arbetssituation, säger Lea-Vanessa Lohr som arbetar som arkitekt på Kanozi sedan tio år.

Att behålla den familjära känslan när företaget växer, och inte falla i den hierarkiska fällan, tror hon är ovanligt.

– Vi är inte toppstyrda på något sätt. En formell struktur finns såklart, men den upplevs inte i det dagliga arbetet. Det kommer aldrig till den punkten att någon behöver säga ”nu är det faktiskt jag som bestämmer”.

Bostadskvarteret Trevnaden i Malmö med 170 lägenheter beskriver hon som det roligaste uppdrag hon arbetat med hittills.

– Vi var fem personer som jobbade med det i två år, då krävs gott lagarbete och man blir verkligen ett inarbetat team. Det finns ingen prestige oss kollegor emellan, utan man tar hjälp av varandra. Om du är en kreativ person som har mycket idéer är Kanozi verkligen en bra arbetsplats att kunna förverkliga dem, säger Lea-Vanessa Lohr.

– De som vågar släppa taget om sargen och åka skridsko mitt på isen är djärva och modiga människor. Så är våra medarbetare och det genomsyrar hela företaget, säger Johan Norén, vd på Kanozi.

fasad-oster

Kanozi vinner markanvisningstävling i Jönköping

2016-11-10

Kanozi Arkitekter och FB Bostad vann en markanvisningstävling i Jönköping.  Resultatet kommer att bli Kvarteret Orgeln, nio radhus och 50 lägenheter, som ska ligga uppe på höjderna i västra Jönköping och som inspirerats av det närliggande naturområdet med vacker lövskog. Husens alla stommar och fasader kommer att vara av trä och dessutom ska innergård, balkonger och fasader designas för att stödja odling och grönska.

–  ”En del av skogen, en del av staden”, det är vårt motto för projektet. Skogen ska smitta av sig på arkitekturen. Vi vill forma ett kvarter med innovativ design och möjlighet till gemenskap och hållbart boende, säger Gudny Eggertsdottir, arkitekt hos Kanozi.

Säljstart planeras till våren 2017.

satuna-torg

”Vi ser fram emot att förstärka och utveckla Sätuna torg”

2016-11-09

Kanozi Arkitekter vann uppdraget om Sätuna torg i Märsta:

Kanozi Arkitekter lämnade in det vinnande konceptet för ett nytt Sätuna torg. Nu börjar arbetet med detaljplanen för en mötesplats med 250 nya lägenheter i centrala Märsta.

– Vår lösning på hur man skapar aktivitet och flöde till platsen var nog viktiga anledningar till att vi vann uppdraget, säger Daniel Hohenthal, delägare och arkitekt på Kanozi.

I våras bjöd SigtunaHem in tre arkitektkontor som fick lämna förslag på hur utvecklingen av ett nytt Sätuna torg skulle se ut.

Med juryns motivering: ”Styrkan i förslaget är dess anpassning till den lokala kontexten och dess identitetsskapande gestaltning” vann Kanozis koncept för framtidens Sätuna torg.

– SigtunaHem tyckte att vi hittat en riktigt bra lösning på hur man förtätar med många bostäder vid stationen i Märsta. Vi vill utvidga det nuvarande Sätuna torg som begrepp och låta det ta större plats i stadsbilden, säger Daniel Hohenthal, delägare och arkitekt på Kanozi.

Nu startar arbetet med detaljplanen för att skapa en livfull mötesplats med 250 nya bostäder och kommersiella lokaler. Precis som när det gäller all design signerad Kanozi sätts människan i fokus i den spännande arkitekturen där torgyta och stadsrumslighet skapar bra mötesplatser med tydliga gränser.

– Vi tycker det här projektet är extra roligt eftersom det handlar om mer än att rita ett antal nya och fina hus. Vi ska hitta en lösning för hur trygga och attraktiva stadsrum kombineras med många nya bostäder och samtidigt lösa all trafikrörelse och service som behövs i kvarteren, säger Daniel Hohenthal.

En av de bärande idéerna är att vidareutveckla den så kallade Diagonalen och bygga ett attraktivt stråk som förbinder stationen med Märsta centrum.

– Vi har gjort ett stadsmässigt förslag som plockar kvalitéer från den traditionella staden och skapar en vacker, hållbar och innehållsrik stadskärna. Sätuna torg ska bli en självklar plats att komma till med liv och rörelse från såväl tågstationen som det dagliga stadslivet, säger Simon Klamborn, arkitekt på Kanozi.

Detaljplanen beräknas vara klar för att ställas ut på samråd under senvåren 2017, med förhoppning att kunna antas under vintern 2017.

– Det här är verkligen ett spännande projekt som vi ser fram mot att förverkliga tillsammans med Stadsbyggnadskontoret och SigtunaHem, säger Daniel Hohenthal.

valand20161028

Första spadtaget för kvarter 6 i Kungsbackas nya stadsdel Valand

2016-10-28

Igår togs det första spadtaget för kvarteret 6, första etappen i Kungsbackas nya stadsdel Valand!
Kvarteret innehåller kontor, handel och parkering. Projektet beräknas stå färdig i slutet av 2018. Kanozi har ritat byggnaden åt Aranäs.

I dagens Göteborgs-Posten kan man läsa en hel sida om den nya stadsdelen som knyter ihop Kungsbacka.

Nya kanozianer!

2016-08-15

Vi välkomnar Lucy Roth och Susanna Åberg till Kanozi.

Lucy gick arkitekturutbildningen i Lund och Bergen och har samlat på sig arbetserfarenhet på Sweco Architects. Lucy jobbar på vårt Malmökontor.

Susanna Åberg är byggnadsingenjör, hon är utbildad på Chalmers och har tidigare jobbat på Pousette & Co. Susanna förstärker Göteborgskontoret.

 

vastlanken

Västlänken Centralen!

2016-06-23

Kanozi ingår i den utvalda konstellationen som
på uppdrag av NCC ansvarar för utformning
och gestaltning av Station Centralen i Göteborg.
Vilket spännande uppdrag!

Bild: Trafikverket

are

Vinst i Åre!

2016-06-23

Vi har vunnit ett parallellt uppdrag om nytt
flerbostadshus i centrala Åre. Huset består av 21 lägenheter.

nya medarbetare juni16

Nya kollegor!

2016-06-23

Pia Borg är Kanozis nya administrativa chef. Vi välkomnar också Sara Engström, Ulf Barkan Pettersson, Anna Gustavsson, Caroline Bristulf Norén och Jeremy Barnes till Göteborgskontoret.

Pia är utbildad civilekonom och har tidigare arbetat på Göteborg Energi som stabschef. Sara är civilingenjör och har tidigare arbetat som projektledare på Sweco. Ulf är arkitekt med erfarenhet från egen verksamhet. Anna kommer närmast från Wingårdhs där hon har arbetat som inredningsarkitekt de senaste 5 åren. Caroline är snart klar med sin utbildning som kombinerar arkitektur och teknik. Jeremy Barnes är LIA-praktikant.
I bilden Anna, Jeremy, Sara och Ulf.

GV16

Tack för GöteborgsVarvet 2016!

2016-05-31

Tack alla som varit med på vägen – löpare, samarbetspartners, alla som hälsade på i tältet – för ett lyckad GöteborgsVarv än en gång!

Göteborgsvarvet visade sin allra finaste sida i år: sol, underbar stämning och glada löpare.
Kanozi satsade på Varvet tillsammans med Optimore för tredje året i rad och våra löpare sprang i Team Guld gruppen.

foredrag

Föredrag "Konflikt och opinion i stadsutveckling" med den 30/3 med Carina Lindberg Glavå

2016-03-23

Konflikten är både oundviklig och nödvändig inom stadsplanering. Hur kan motkrafter hanteras så att de inte växer, skapar låsningar och hindrar en önskvärd utveckling?

Kom och lyssna på Carina Lindberg Glavås föredrag om konflikt och opinion i stadsutveckling den 30:e mars!

Carina Lindberg Glavå är socialantropolog med erfarenhet från både journalistik och politisk verksamhet. Sedan 20 år är hon rådgivare inom kommunikation med flertalet uppdrag inom stadsutveckling.

Välkommen till Kanozi Arkitekter, Järntorget 3, onsdag den 30:e mars.
Drop in från 17:30,
föredrag 18:15-19:30,
mingel 19:30-20:30.
Vi bjuder på plockmat och dricka, ta gärna med en vän!
Anmälan: safr@kanozi.se

fest3

Inflyttningsfest i Malmö 11/3!

2016-02-22

Nu har vi äntligen inflyttningsfest i våra nya lokaler på Gråbrödersgatan 10 i Malmö.
Vi bjuder in till live-musik, lättare mat och dryck. Festligheterna börjar kl 16.

Alla är välkomna! Osa gärna till sch@kanozi.se.

oliver_mikael

Vi växer!

2016-02-22

Vi välkomnar Oliver Lühr, Mikael Bengtsson och Sandra Christensson till Malmökontoret. Oliver och Mikael har tidigare drivit Reform Arkitektur tillsammans och har en lång erfarenhet av många olika typer av projekt. Oliver är arkitekt och tar sig an rollen som studiochef och Mikael är byggnadsingenjör. Sandra Christensson är arkitekt och hon gjorde praktik hos oss 2014.

En efterlängtad förstärkning av Malmökontoret!

Kanozi utvalt till parallellt uppdrag om Sätuna torg

2016-02-22

Kanozi arkitekter är utvalda att delta i ett parallellt uppdrag om Sätuna torg.  Av de nära 40 ansökningar är Kanozi ett av tre kontor utvalda av SigtunaHem att ta fram ett gestaltningsförslag i norra Märsta.

viktoria

En ny praktikant i Göteborg!

2016-02-01

Vi välkomnar Victoria Plate som kommer att jobba hos oss som arkitektpraktikant under våren.
Victoria har kandidatexamen i arkitektur från Chalmers och hon har tidigare praktiserat på Nyréns i Stockholm.

Välkommen!

ida

Vi välkomnar en ny medarbetare!

2016-01-27

Arkitekten Ida Nordesjö började hos oss på Göteborgskontoret förra veckan.
Hon har tidigare jobbat bland annat på Archus i Stockholm.

Välkommen!

Varvet

Årets nyårslöfte?

2016-01-12

SPRINGA GÖTEBORGSVARVET! Vi har platser kvar i Optimore-Kanozi Team Guld.

Varför Optimore-Kanozi Team Guld?
Optimore är ett konsultföretag med mottot Profit from Passion och Kanozi är ett arkitektkontor som vill beröra med känslor och förnuft – där summan blir större än delarna. Vi vill samla kunder, vänner och trevligt folk för att springa GöteborgsVarvet i ett team. Inte bara ett team utan Optimore-Kanozi Team Guld, där passionen står i förgrunden! Fysisk aktivitet är ett lustfyllt sätt att få människor och organisationer att växa eftersom det ökar kreativiteten och förmågan att lösa problem. Vi vill bidra till att både vi och våra samarbetspartners kan prestera optimalt.

Mer info:saara.franzelius@kanozi.se.

god-jul

God jul!

2015-12-18

Vi på Kanozi önskar er god jul och ett gott nytt år!
I år blir det två julklappar: den ena går till Stadsmissionen och den andra bidrar till vår lekfullhet: det blir många Kapla-torn i fikarummet framöver.

arkitektur_trevnaden

Sofielunds kollektivhus i senaste numret av Arkitektur!

2015-12-10

Hur är det att bo i Sofielunds kollektivhus? I senaste numret av tidskriften Arkitektur kan man läsa om kollektivhuset i kvarteret Trevnaden i Malmö som vi ritat för MKB och NCC.

Arbetet med kollektivhuset innebar nya utmaningar under processen. I artikeln beskriver vår Lea-Vanessa Lohr den som ”en ovanlig process som man försökte stoppa in i en vanlig tidsplan”.

Kvarteret Trevnaden har uppmärksammats flera gånger sedan inflyttningen förra året. Den 15 september delade Malmö stad ut Årets Stadsbyggnadspris och kvarteret prisades med ett hedersomnämnande. Kanozi delar hedersomnämnandet med MBK, NCC och KiM (Kollektivhus i Malmö).

Läs mer i Arkitektur 8/2015!

briggen2

Tävlingsvinst i Malmö!

2015-11-06

Kanozi vinner ett parallellt uppdrag om ett nytt kontorshus för Briggen i Hyllie, Malmö.

Hyllie är en ny, växande stadsdel i Malmö där idag planeras för 9000 bostäder och lika många arbetsplatser. Briggens kontorshus kommer att ligga på Hyllie boulevard som är en ryggrad genom stadsdelen.

Briggens tomt ligger nära eXlent kontorsbyggnaden som vi har ritat och som nu håller på att färdigställas. Vi är mycket glada över att få fortsätta vara med och utveckla Hyllie.

fest2

Release- och inflyttningsfest 6/11!

2015-09-15

Vi släpper vår nya hemsida och Göteborgskontoret har fått utökade lokaler. Det vill vi fira med dig på fredag den 6/11! Oavsett om du bara kommer förbi och säger hej eller firar hela natten, så är du hjärtligt välkommen!

Vi bjuder på plockmat, dricka och musik. Ta gärna med en vän!

Hästpojken och Elin Dahl kommer att stå för musiken.

Program:

17:00 – Välkommen: mingel, mat, dricka & DJ

18:30 – 20:30 Elin Dahl jazzduo

20:30 – 21:30 DJ, mingel & dricka

21:30 – 22:30 Hästpojken med band

22:30 Festen fortsätter med DJ

VAR: Kanozi Arkitekter, Järntorget 3
NÄR: Fredag den 6:e november, från kl 17.
OSA: Gärna senast 4/11 till safr@kanozi.se

 

trevnaden

Kv Trevnaden prisas av Malmö stad!

2015-09-09

Kvarteret Trevnaden uppmärksammades den 15 september när Malmö stad delade ut Årets Stadsbyggnadspris och kvarteret prisades med ett hedersomnämnande.

Kvarteret Trevnaden i Sofielund, Malmö är en blandning av olika boendeformer: de 170 lägenheterna består av ett kollektivhus, LSS-boende, hyreslägenheter och radhus samlade i ett kvarter med gemenskap som ledord. Kollektivhuset drivs av föreningen SoKo, Sofielunds kollektivhus. Kv Trevnaden färdigställdes 2014.

Kanozi delar hedersomnämnandet med MBK, NCC och KiM (Kollektivhus i Malmö).